Folders

Rotterdamse cafés (91) – Courzand

12 September 2020, 22:34 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Courzand

Maart 2018 presenteerde ik mijn deel 4 Rotterdamse Cafés in ‘Courzand’ in Heyplaat. Ik overhandigde John de Roode, eigenaar van het gerenommeerde café-restaurant, het eerste exemplaar. Een feestelijke happening. De kracht van het meer dan 100 jaar oude Courzand is het feit dat je er de ruimte hebt. Ik heb de vierkante meters niet geteld, maar je komt toch gauw uit op zo’n vijfhonderd. Ooit was het een ontspanningszaal voor de personeelsleden van de RDM. Vandaar!

Je kunt stellen dat John de Roode ‘Courzand’ min of meer gered heeft. De vorige eigenaars gooiden begin 2017 de handdoek, en dan moet je maar iemand vinden die het etablissement nieuw leven wil inblazen. Het interieur onderging een totale metamorfose. Allerlei rare bouwsels binnen in het gebouw werden gesloopt.

Zo was er ooit in het verleden een raar soort verlaagd plafond aangebracht. Bizar, wanneer je bedenkt dat de zaal een hoogte heeft van zeker vijftien meter. Kortom, de grandeur van vroeger werd hersteld.

Ik at er juni 2018 met een goede vriendin een voortreffelijke kreeft. Met de keuken is niks mis. Maar de hamvraag blijft ligt Heyplaat, toch een soort van ‘enclave’.

Niet te ver weg voor een Rotterdams uitgaanspubliek?

Tja, die vraag kan ik niet een, twee, drie beantwoorden. Het grappige is dat ik in mijn nieuwe boek ook het verleden van het Rotterdamse eetgebeuren in kort bestek behandel. Daarom hoort Courzand in deze caféserie thuis. De fraaie foto dateert uit de jaren zestig. Je ziet duidelijk dat de zaak toen een totaal andere uitstraling had. Je ziet een soort van kantine, en dat was het ook! Voor de RDM-ers. 

Ik ben zo blij dat ik de foto heb kunnen scoren via de oude eigenaars. Het spreekt vanzelf dat ik ‘m in mijn nieuwe boek plaats. Zo’n  55 jaar fotografisch overbruggen is mijn belangrijkste taak als journalisthistoricus.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.